Volver al sitio

El Balanç Social. Obligatorietat immediata per part de les Fundacions i Associacions.

El nou context en que ens trobem obliga a les Organitzacions a reinventar-se i crear valor d’una forma diferent

4 de octubre de 2019

La nova forma que tenen les Organitzacions de crear valor ja no depèn, únicament, dels actius econòmics, sinó que ve donada per l’augment, la disminució o la transformació d’actius intangibles, basats en aspectes socials i medi ambientals. 

La capacitat que té una organització per a crear valor, per si mateixa, està relacionada amb el valor que genera per als altres. Les activitats que es desenvolupen, la interacció i la relació són les responsables de la creació d'aquest valor. Conceptes com reputació i responsabilitat social corporativa adquireixen vital importància en l'aportació d'aquests valors intangibles. 

És en aquest sentit que en el model de mesura de la reputació de l’empresa intervenen factors bàsics com l’estima, l'admiració, la confiança i la impressió que tenim, els consumidors, sobre els aspectes de la oferta, la innovació, el treball, la integritat, la ciutadania, el lideratge i les finances. 

D’aquesta forma es valora si l'empresa protegeix el medi ambient, dona suport a causes socials, té un comportament ètic, fa un ús responsable del seu poder, és oberta i transparent, ofereix un sou just, ofereix igualtat d'oportunitats als seus treballadors, té cura del benestar dels seus empleats, etc. Alineada amb la responsabilitat social i la transparència, l’ordre JUS/152/2018, de 12 de setembre estableix el nivell de subjecció, que han de tenir fundacions i associacions declarades d’utilitat pública, als instruments de transparència establerts per la Llei 21/2014, de 29 de desembre. Una de les premisses d’aquesta ordre és la obligatorietat que tenen aquestes Fundacions i associacions, en funció de la seva tipologia i categoria, de presentar i fer publiques les dades recollides en els articles 7,8, 9 i 10. 

La variable més important, mencionada en aquests articles, que cal tenir en compte alhora de tenir clares les dades a reportar, és si la Fundació o Associació rep fons públic o no. En aquest sentit, i anat a la part més baixa de la classificació, tenim que les Fundacions o associacions classificades com entitats de dimensió reduïda (nombre mitjà de treballadors inferior a deu), si reben fons públics, es veuen en l’obligació de reportar, entre d’altre informació, el seu balanç social. 

Però, què és el Balanç Social, quina informació es detalla i quin són els seus avantatges? 

La Responsabilitat Social es una estratègia que genera ACCIÓ i per tant un “Model de Gestió”. El Balanç Social, en aquest sentit, es transforma en una bona eina de gestió que permet avaluar quantitativa i qualitativament el compliment o impacte de les Organitzacions amb les seves parts interessades o grups d’interès. El Balanç Social és el document més important de transparència, on l’organització exposa totes les seves accions, mitjançant indicadors, concretant el que fa bé i malament, el que es pot millorar i els impactes que la seva activitat i la seva política té en els seus grups d’interès. 

El Balanç Social ha de poder servir per analitzar l’alineació de la missió i els valors, de l’Organització, amb les accions que es realitzen i l’estratègia que es fa servir. Reflexa el grau de compliment de la responsabilitat social de l’organització amb els seus grups d’interès i possibilita veure l’evolució de l’organització així com detectar debilitats, fortaleses i oportunitats. 

Hi ha diferents estructures alhora de confeccionar un Balanç Social, però alguns aspectes claus (quantificables o no quantificables) no es poden deixar de mencionar; els principis referits al compromís amb l’entorn social, el compromís amb el medi ambient, adhesions a procediments d’auditoria, quins són els grups d’interès, informació dels treballadors (creació de llocs de treball, remuneració, hores treballades, absentisme, igualtat, etc.), informació referida a clients i proveïdors, informació respecte el medi ambient, respecte de la comunitat (programes de capacitació, donacions, col·laboracions amb altres entitats, etc). 

També és important detallar i emfatitzar les mesures adoptades per afavoriren el descens de possibles costos socials (contaminació acústica i ambiental, conflictes socials, accidents de treball, etc.). En quant a la mesura del progres, un model base de balanç social pot incloure indicadors socials interns, indicadors socials externs, indicadors ambientals, indicadors del personal funcional que hi treballa (remuneració, igualtat, qualitat de vida..), indicadors de seguretat i salut, de compromís amb el medi ambient i amb la Comunitat, d’eficiència, etc. Per implementar un Balanç Social, l’Organització ha de tenir clara la integració de la Responsabilitat Social en la seva estratègia. És indispensable la definició clara d’una política i objectius socials i mediambientals i a la vegada utilitzar tècniques i procediments adients que ajudin a avaluar i validar el compliment i implementar millores futures. 

Un bon Balanç Social aportarà a l’Organització equilibri, projecció, confiança i transparència. I no ens oblidem la importància que té que el Balanç Social estigui auditat per una entitat externa. Això serà el punt clau perquè els grups d’interès dipositin plena confiança i l’Organització aconsegueixi l’excel·lència en la seva gestió. 

Joan Perona, Risk Management&Safety